ponedjeljak, 9. srpnja 2012.

¸♪♫PALAČINKE¸♪♫


• Za cca. 15 palačinki 28cm promjera:
• 300 g glatkog brašna
• 1 VŽ ulja
• 1 MŽ šečera
• 1/2 MŽ soli
• 1/4 MŽ cimeta
• 3 jaja
• 1/4 MŽ praška za peciva
• 6 DL mljeka
U prikladnu posudu prosijte brašno, dodajte šečer, sol, prašak za
pecivo, dobro promješajte
Dodajte jaja, ulje te cca. 2 DL mljeka
Umješajte ljepljivo tijesto.
Tek kad ste umijesili tijesto, dodajte ostatak mljeka te zamješajte
smjesu gustoće jogurta. Prije uporabe neka odstoji barem 1-2 sata.
Gotovu smjesu možete čuvati u hladnjaku 3-4 dana
Palačinke pecite u jednoj teflonskoj tavici, koju će te samo jednom na
početku pečenja prebrisati masnim papirom. Više ulja nije potrebno, jer
ga ima u samom tijestu.
Pecite na srednjoj temperaturi, prva palačinka obično ne uspije, pa je
bacite.
Smjesu prije uporabe još jednom dobro promješajte, provjerite ako ima
grudica, odstranite ih.
Pri uljevanju smjese u tavicu budite brzi, dodajte toliko(isprobavajte) da
bi kada razlijete i razvućete smjesu po tavici dobili visinu od 2-3mm.
Ja sam si sam napravio malu drvenu pomoć sa kojom jednoliko
razvučem tijesto po tavici, inače to isto ima za kupiti u dučanima sa
kuharskim priborom.
Palačinku kratko zapecite, dok se rubovi ne počnu odvajati od tavice,
tada je preokrenite. Bit će smeđkasta, ali ne brinite to je unutarnja
strana i neće se vidjeti. Zapecite kratko, vanjsku stranu, toliko da kad
probate prstom osjetite da tjesto nije sirovo.
Gotove palačinke odložite i ponavljajte postupak dok ne potrošite svu
smjesu.
Palačinke odmah po pečenju namažite sa željenim filom(marmelada,
nutela, orasi) samo je mašta granica.
Čini li vam se da su palačinke pre reš, nemojte ih odmah mazati, nego ih
slažite jednu na drugu, da se međusobno napare, tako će omekaniti.

Nema komentara:

Objavi komentar